Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Πόσο ταυτισμένοι είμαστε με την πίστη μας;

Συνάντησε κάποιος τον Γκάντι και του ζήτησε τη βοήθειά του. Ο άνθρωπος αυτός είχε πρόβλημα με τη ζάχαρη. Του άρεσε πολύ και την κατανάλωνε σε μεγάλες ποσότητες, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία του. Ο Γκάντι δέχτηκε να τον βοηθήσει και του είπε να περάσει μετά από τρεις βδομάδες για να τον συμβουλέψει. Πράγματι πέρασαν οι τρεις βδομάδες και ο άνθρωπος επανήλθε. Ο Γκάντι του έδωσε μερικές συμβουλές για να νικήσει αυτή του την αδυναμία και ο άνθρωπος έφυγε ευχαριστημένος. Όταν τον ρώτησαν οι κοντινοί του μαθητές και φίλοι γιατί δεν του τα έλεγε αυτά αμέσως και άφησε να περάσουν τρεις βδομάδες, ο Γκάντι απάντησε: "Μα έτρωγα και εγώ τη ζάχαρη με βουλιμία, είχα το ίδιο πάθος και έπρεπε εγώ πρώτος να το νικήσω, για να μπορέσω να συμβουλέψω αυτόν τον άνθρωπο που ήρθε και ζήτησε τη βοήθεια μου".


Για άλλη μια φορά έρχεται στη σκέψη μας η αλήθεια του Λόγου του Θεού, που μας μιλάει για τη δύναμη τη μεγάλη που έχει το παράδειγμα της ζωής μας, σε σχέση με τα αδύναμα λόγια, όταν δεν συνοδεύονται από ανάλογες πράξεις. Νεκρά λόγια, χωρίς δύναμη συμβουλές, άκαρπες προσπάθειες, έστω κι αν τα κίνητρά μας και οι προθέσεις μας είναι οι καλύτερες.  
" Όποιος εκτελέσει και διδάξει, αυτός μέγας θα ονομασθεί στη Βασιλεία των Ουρανών". Ματθαίος 5:19. Αυτή είναι η θέση του Λόγου του Θεού, αν θέλουμε να έχουμε αποτελέσματα και δύναμη στη ζωή μας. Θα το προχωρούσα λιγάκι περισσότερο. Αν θέλουμε να έχουμε το δικαίωμα να δώσουμε συμβουλές, να στηρίξουμε, να βοηθήσουμε. Διαφορετικά πιστεύω ότι ούτε το δικαίωμα δεν έχουμε να εκφράσουμε γνώμη όταν οι ίδιοι είμαστε υποδουλωμένοι και κυριευμένοι από κάποια αδυναμία ή κάποιο πάθος.
Αν ζούσαμε αυτά που πιστεύουμε, αν η ζωή μας προπορευόταν των λόγων μας, αν ζούσαμε μπροστά στα μάτια των ανθρώπων την πίστη και την αγάπη μας που έχουμε για το Πρόσωπο του Κυρίου, θα ήταν πολύ διαφορετικά τα αποτελέσματα του κόπου, της δαπάνης, της προσπάθειας που κάνουμε καθημερινά για να ελκύσουμε ψυχές στον Ιησού Χριστό που αναγεννά και μεταμορφώνει τον αμαρτωλό άνθρωπο. Η ζωή έχει τη δύναμη, η καθημερινή πράξη είναι που πείθει, η αλήθεια του Ευαγγελίου όταν είναι βιωμένη επάνω μας  και την παρατηρεί ο κόσμος κάθε μέρα, μπορεί μόνον αυτή να οδηγήσει μια ψυχή στη σωτηρία του Ιησού Χριστού.  Τα λόγια, όταν δεν συνοδεύονται από την επιβεβαίωση της ζωής μας, είναι πρακτικά νεκρά!
Και ας μη λησμονούμε ότι με τα έργα μας θα "ταξιδέψουμε" στον Ουρανό μπροστά στο βήμα του Κυρίου και αυτά θα μας ζητήσει να αιτιολογήσουμε και να δικαιολογήσουμε. "Εξεύρω τα έργα σου", είναι η φράση που δεσπόζει στο βιβλίο της Αποκάλυψης του Ιωάννου, όταν ο Κύριος μιλάει για την πορεία και τις θέσεις της κάθε μιας εκκλησίας. Και ας μην το ξεχνάμε: "Η πίστη ‚εάν δεν έχει έργα, είναι νεκρή". Ιακώβου 2:17. Είναι τόσο ξεκάθαρο μέσα στην Αγία Γραφή.

Και αφού είμαστε στον περίφημο και γνωστό σε όλους μας Γκάντι, ας πούμε και κάτι ακόμα από τη ζωή του. Τον πλησίασε κάποτε κάποιος και τον ρώτησε με ενδιαφέρον να του μιλήσει για τη φιλοσοφία του, τι πιστεύει, ποιες είναι οι θέσεις, οι απόψεις του, η διδασκαλία του. Εκείνος γύρισε απλά, τον κοίταξε και του απάντησε, εγώ. Σα να του έλεγε, όλα όσα πιστεύω και διδάσκω είναι επάνω μου. Παρακολούθησε τη ζωή μου για λίγες μέρες και θα μάθεις τα πάντα για τη φιλοσοφία μου και το πιστεύω μου.  


Πόσο ταυτισμένοι είμαστε με την πίστη μας; Πόσο δικά μας έχουμε κάνει όσα πιστεύουμε και θέλουμε να μεταδώσουμε στους άλλους; Αλήθεια, πιστεύουμε στην πίστη μας; Μπορούμε να πούμε "κοίταξε επάνω μου, τη ζωή μου, την κάθε μου μέρα και θα καταλάβεις την αγάπη του Θεού και τη σωτηρία του Ιησού Χριστού";
Αν όχι, τότε βρισκόμαστε πολύ μακριά ακόμα από την ταύτιση της ζωής μας με τον Ιησού Χριστό! Ακόμα είμαστε δύο, δεν έχουμε γίνει ένα. Δεν μπορούμε να πούμε, αυτό που ζω είναι ο Χριστός, αυτό που βλέπετε επάνω μου είναι η χάρη, η σωτηρία, η αγάπη του Θεού.

Το Ευαγγέλιο μας το χάρισε ο Κύριος για να το ζήσουμε, και για να το περιφέρουμε βιωμένο ανάμεσα στους ανθρώπους καθημερινά. Όχι για να κάνουμε κηρύγματα από αυτό, και να στήνουμε μάχες και πολέμους δογματικούς, ερμηνευτικούς και άλλους…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.