Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Σχέδιο Αγάπης ή τυχαία συγκυρία;

«Σοφία, όμως, και επιστήμη θα είναι η στερέωση των καιρών σου, και η σωτήρια δύναμη∙ ο φόβος του Κυρίου, αυτός είναι ο θησαυρός του». Ησαΐας 33:6

Ίσως, αποτελεί έκπληξη για έναν άνθρωπο, που επιμένει να θεωρεί τη θρησκεία εχθρό της επιστήμης, να μάθει ότι η ίδια η λέξη επιστήμη αναγράφεται μέσα στη Βίβλο. Αναγράφεται όχι ως κατάρα, αλλά ως το ευλογημένο δώρο στου Θεού στον άνθρωπο. Ο Λόγος του Θεού, μάς αναφέρει πως η στερέωση των καιρών ενός ανθρώπου, δηλαδή η προσωπική του ευημερία και ευόδωση των στόχων του, έχουν θεμέλιο την επιστήμη, που όμως, δεν είναι ποτέ ανεξάρτητη από τη σοφία του Θεού. Μάλιστα, η σοφία του Θεού είναι η πηγή της αληθινής επιστήμης, και ο θεμέλιος λίθος για την τεκμηρίωση και τη στήριξή της. Ο πραγματικός θησαυρός της ζωής ενός ανθρώπου δεν είναι η συσσώρευση κοσμικής γνώσης, αλλά η γνώση που επιζητείται με σεβασμό και ευλάβεια στο Πρόσωπο του Θεού. Συνεπώς, η επιστήμη που αναζητείται με το Πνεύμα της Σοφίας του Θεού, όχι μόνο δεν είναι εχθρός της πίστης, αλλά αντίθετα φωτίζει το δρόμο της πίστης, και θεωρείται ευγενής επιδίωξη ζωής.

Είναι μία ακόμη παρανόηση της εποχής μας, η θεώρηση πως η επιστήμη και η θρησκεία είναι δρόμοι που συγκρούονται. Στην πραγματικότητα, όχι μόνο δε συγκρούονται αλλά αλληλοσυμπληρώνονται. Η επιστήμη απαντά στην ανάγκη του ανθρώπου να βρει λογικές απαντήσεις στα ερωτήματά του, να κατανοήσει το περιβάλλον γύρω του, με την καθαρότητα της μαθηματικής λογικής, και να πορευτεί με οδηγό τη γνώση που τεκμηριώνεται, και επαληθεύεται από τους φυσικούς νόμους. Αλλά και η θρησκεία απαντά σε ανάγκες του ανθρώπου, ή τουλάχιστον ανοίγει δρόμο για την προσέγγισή τους. Ωστόσο, οι ανάγκες στις οποίες απευθύνεται η θρησκεία είναι εσωτερικές, και αφορούν τα εναγώνια υπαρξιακά ερωτήματα. Δεν είναι ανάγκες που μπορείς να τις στοιβάξεις όλες σε ένα τραπέζι, και με λογική σκέψη να κάνεις την ανατομία τους, για να δεις τα αίτιά τους. Δεν είναι ανάγκες στις οποίες οι μαθηματικές εξισώσεις, και οι βιολογικές κατακτήσεις, για την αποκρυπτογράφηση του γενετικού κώδικα, μπορούν να σου δώσουν απαντήσεις.

Αυτές οι ανάγκες προσεγγίζονται με το θείο δώρο της πίστης στον αληθινό Θεό, της πίστης που ακόμα και αν κάποιος δεν την έχει, τουλάχιστον δεν την περιφρονεί, ούτε χλευάζει αυτούς που έχουν βρει σε αυτήν το νόημα της ζωής τους. Αν κάποιος θέλει να είναι ειλικρινής αναζητητής της γνώσης, δε θα αρνηθεί ότι υπάρχουν θέματα στη ζωή μας, στα οποία απλώς η λογική δεν μπορεί να αρθρώσει λόγο. Και εκεί που σταματά η λογική, δεν μπορεί απλώς να είναι το τέρμα. Το σταμάτημα πρέπει να είναι μόνο μία ανάσα στην πορεία της αναζήτησης, μία προσωρινή παύση, πριν πάρει το λόγο η πίστη. Η πίστη ανοίγει δρόμο, για να αποκτήσουν νόημα πολλά από όσα στη ζωή μας φαίνονται ακατανόητα. Αυτό δε σημαίνει πως η πίστη δίνει σε όλα απαντήσεις. Άλλωστε, και από τον ίδιο τον ορισμό της στην προς Εβραίους Επιστολή 11:1, διαβάζουμε πως εκτός από πεποίθηση για αυτούς που ελπίζουν, η πίστη είναι και βεβαίωση βαθιά στερεωμένη για αυτά που δε βλέπουμε. Ωστόσο, το ότι κάτι δεν εξηγείται τώρα, αυτό δεν αποτελεί αδυναμία της πίστης, καθώς η Γνώση του Θεού σε καμία περίπτωση δεν εξαντλείται σε αυτό που γνωρίζουμε σ αυτή τη ζωή, ούτε αυτό που καταλαβαίνουμε τώρα με τη λογική, ή ακόμα και με τις αισθήσεις μας, είναι το τέρμα των πάντων. Από την πλευρά της, ούτε η επιστήμη δίνει σε όλα απαντήσεις, και μάλιστα οι τίμιοι και σεμνοί εκπρόσωποί της ομολογούν, ότι δεν υπάρχει απόλυτη επιστημονική γνώση, καθώς ο άνθρωπος πάντα οφείλει να ερευνά, και να αναγνωρίζει το πεπερασμένο των ανθρώπινων δυνατοτήτων του.

Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει αγνοώντας τη λογική, και αυτό σημαίνει πως δεν μπορεί να αγνοήσει όσα πεδία έχουν κατακτηθεί από την επιστήμη. Όσο και αν προσπαθούν κάποιοι φανατικοί θρησκευόμενοι να αποδείξουν ότι, η επιστημονική έρευνα εχθρεύεται τη χριστιανική πίστη, ποτέ δε θα ακυρώσουν τη Βιβλική Αλήθεια, πως η επιστήμη είναι ένα ακόμα δώρο του Θεού στον άνθρωπο. Όταν τη μελετάς με το Πνεύμα του Θεού, όχι μόνο δε θα απομακρυνθείς από τον Θεό, αλλά αντίθετα θα έρθεις πιο κοντά Του, και θα γεμίσει η ψυχή σου δέος από την ασύλληπτη Πανσοφία του Νου Του. Έτσι, ο ισχυρισμός σύμφωνα με τον οποίο, ‘όλοι οι επιστήμονες είναι άθεοι, καταρρέει σαν χάρτινος πύργος. Όσοι το υποστηρίζουν αυτό, είναι γιατί ποτέ δεν έχουν διαβάσει μία σελίδα έστω από βιβλία επιστημόνων, που ομολογούν πίστη στον Θεό της Αγίας Γραφής. Προσωπικά, έχω λάβει μεγάλη ευλογία ακούγοντας ομολογίες πίστης χριστιανών επιστημόνων, Ελλήνων και ξένων, και έχω λύσει πολλές απορίες μου από τη μελέτη βιβλίων, που συνδυάζουν τόσο αρμονικά τις Βιβλικές Αλήθειες με τις επιστημονικές ανακαλύψεις. Πραγματικά, θεωρώ ότι είναι χρήσιμο και ωφέλιμο κανείς να αναζητήσει βιβλία και επιστημονικά άρθρα τέτοιου τύπου. Υπάρχουν άφθονα σε βιβλιοπωλεία και στο διαδίκτυο και αξίζει, ακόμα και αν κάποιος έχει χαράξει πορεία αθεΐας ή αγνωστικισμού, να μελετήσει την ερμηνευτική πρότασή τους. Θα εκπλαγεί με το εύρος της επιστημονικής γνώσης, την καθαρότητα της σκέψης, και τη σοφία του λόγου αυτών των πραγματικά ευλογημένων ανθρώπων.

Σίγουρα όμως, όσο και αν διαβάσουμε τέτοια βιβλία, δεν αρκεί για να κατανοήσουμε τον Θεό, όσο μπορούμε τουλάχιστον στην παρούσα φάση μας να Τον κατανοήσουμε. Και αυτό, γιατί ο Θεός γίνεται αντιληπτός όχι απλώς ως γνώση επιστημονικών δεδομένων, αλλά κυρίως ως εμπειρία Σχέσης. Δεν είναι δυνατόν να εξαντλήσουμε στις εργαστηριακές έρευνες αυτό που ο Θεός είναι, και μπορεί να είναι για τον καθένα προσωπικά. Μόνο με τη θέλησή μας να συμμετάσχουμε σε ένα ταξίδι ελευθερίας και αγάπης μαζί Του, μπορούμε να βιώσουμε ότι για Αυτόν, η Αγάπη σημαίνει ελευθερία και θυσία, που επωμίστηκε ο Ίδιος, και ελευθερία σημαίνει σεβασμός στην Αγάπη. Κανείς δεν μπορεί να ζήσει μία ολοκληρωμένη ζωή, αγνοώντας τους ψιθύρους της ψυχής του, για την αναζήτηση κάτι αναλλοίωτου και αιώνιου, καθώς αυτοί ακριβώς οι ψίθυροι τον συνδέουν με την ουράνια ρίζα του. Η πρόταση του Χριστιανισμού δεν είναι κάτι γενικό και αόριστο, δεν είναι ένα συγκεκριμένο θρησκευτικό δόγμα, το οποίο, όσο πιο φανατικά υποστηρίξεις, τόσο πιο εγγυημένα θα πας στον παράδεισο. Κάθε άλλο… Η Πρόταση του Χριστιανισμού είναι ερμηνεία του Νοήματος της ζωής που επαληθεύεται με το άθλημα της ζωντανής Σχέσης, του αληθινού έρωτα με τον Νυμφίο Ιησού Χριστό. Δεν είναι κενό διανόημα, μανιακή ψύχωση, αυθυποβολή. Είναι βεβαίωση ότι πλάστηκες από έναν ζωντανό Θεό, που ενδιαφέρεται με ασίγαστο πάθος για σένα, και για όλα όσα συνθέτουν τη ζωή σου. Αυτή η βεβαίωση, όταν πλημμυρίσει την καρδιά, μετατρέπει τη ζωή σε πανηγύρι γιορτής, ακόμα και μέσα στη δριμύτητα των δοκιμασιών. Και εκεί ακριβώς είναι που η ζωντανή Σχέση με τον Χριστό πετυχαίνει, ότι δεν μπορεί να πετύχει καμία άλλη πρόταση για τη ζωή.

Ο δρόμος της επιστήμης και ο δρόμος της θρησκείας είναι απλώς δύο δρόμοι όχι αντίθετοι, αλλά διαφορετικοί. Είναι εκφάνσεις, εκδηλώσεις της χάρης του Θεού στον κόσμο μας, και του προνομίου που μας δίνει να προσεγγίσουμε το Μεγαλείο Του, με τις τρεις υποστάσεις της ύπαρξής μας, λογική (οτιδήποτε σχετίζεται με τον υλικό μας κόσμο, γι’ αυτό συνδέεται και με το ανθρώπινο σώμα), πνεύμα και ψυχή, (και τα δύο αυτά συνδέονται με τις μεταφυσικές ανάγκες του ανθρώπου, και με τον αγώνα του να υπερβεί τους περιορισμούς της ύλης, αναζητώντας το νόημα σε κάτι Θείο και Αιώνιο).

Αν είσαι ένας πιστός άνθρωπος στον Θεό, αξίζει να μάθεις να εκτιμάς την επιστήμη με το Πνεύμα του Θεού, χωρίς φανατισμούς, απολυτότητες, αφορισμούς και συμπλέγματα ανωτερότητας ή κατωτερότητας. Μάθε να σέβεσαι τον κόπο ανθρώπων που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην πρόοδο της ανθρώπινης γνώσης. Μάθε να τους ακούς με προσοχή, γιατί από πολλούς θα ωφεληθείς, και θα διαπιστώσεις με πόση θαυμαστή αρμονία συνδέονται οι εξηγήσεις τους, με τα όσα αποκαλύπτει ο Λόγος του Θεού, ακόμα και αν οι ίδιοι δεν είναι Χριστιανοί. Οι καθαρές και τίμιες εξηγήσεις τους, πάντα μπορούν να βρουν μέσα σου τον δρόμο που οδηγεί σε μία βαθύτερη κατανόηση της υπέροχης Θεότητας. Ωστόσο, μην πέσεις στην παγίδα να θεοποιήσεις κανένα εκπρόσωπο της επιστήμης, γιατί όσο μορφωμένος και αν είναι κάποιος, να θυμάσαι πάντα πως είναι δημιούργημα. Δεν είναι ο τέλειος και άχρονος Δημιουργός. Επίσης, μάθε να μη θεοποιείς, αλλά ούτε και να δαιμονοποιείς γενικά, αόριστα και αυθαίρετα την επιστήμη. Οι εκπρόσωποί της είναι άνθρωποι, και είναι φυσικό να σφάλλουν, όπως άλλωστε αποδεικνύεται από αναιρέσεις ίδιων επιστημόνων πάνω σε δικές τους θεωρίες. Η επιστήμη είναι ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο πεδίο, στο οποίο νέες ανακαλύψεις έρχονται, για να συμπληρώσουν ή ακόμα και να ακυρώσουν παλιές θεωρίες.

Από την άλλη αξίζει, αν είσαι αρνητής του Θεού, να μην αφήσεις ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία να ερευνήσεις τη δική Του πρόταση για όλα όσα θέλεις να μάθεις μέσα σου και γύρω σου. Αν θεωρείς τον εαυτό σου μάχιμο οπαδό της λογικής σκέψης και μόνο, αξίζει να συλλογιστείς πάνω σε τούτη την καθαρά ορθολογιστική σκέψη: θα αδικήσεις τον εαυτό σου αν εξετάσεις όλα τα άλλα, και δεν ερευνήσεις αυτό που με τόση αδικαιολόγητη μανία πολεμάς. Θα εκπλαγείς με το πόση μαθηματική λογική υπάρχει στις σελίδες της Βίβλου, πέρα από όλους τους άλλους ανεκτίμητους και ασύγκριτους πνευματικούς θησαυρούς. Η ζωή σου είναι μία και μόνη για να την εμπιστευτείς μόνο στην εξήγηση της λογικής, όταν βαθιά μέσα σου γνωρίζεις ότι υπάρχει τόσο μεγαλύτερο εύρος στην ανθρώπινη ψυχή, από όσα σου ερμηνεύει η λογική σου. Οδηγός σου για να προφυλαχθείς από τις επικίνδυνες ακρότητες, μπορεί να είναι μόνο η καθαρότητα της καρδιάς, που με πάθος αναζητά την αλήθεια. Αυτή την καρδιά και αυτή τη θέση ζωής, ακόμα και αν ξεκινά τη διαδρομή της από την άρνηση του Θεού, ο Θεός την ευλογεί πάντα, γιατί διακρίνει στην καθαρότητά της, την εντιμότητα εκείνη που επιθυμεί, για να εμπιστευτεί τους θησαυρούς της ατελεύτητης Σοφίας Του...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.