Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Πίστη και αποδοχή.

Όταν κάτω από την επιρροή του Αγίου Πνεύματος η συνείδησή σου αφυπνίζεται, αρχίζεις μόλις τότε να αναγνωρίζεις το στρεβλό χαρακτήρα της αμαρτίας, τη δύναμή της, την ενοχή της, τα τραγικά της επακόλουθα, και τότε τη βλέπεις με απέχθεια. Νιώθεις ότι η αμαρτία είναι εκείνη που σε χώρισε από το Θεό, και ότι έχεις υποδουλωθεί στη δύναμη του πονηρού. Όσο σκληρότερα αγωνίζεσαι να τον αποφύγεις, τόσο περισσότερο αισθάνεσαι την αναξιότητά σου. Τα κίνητρά σου είναι μολυσμένα, η καρδιά σου είναι ρυπαρή. Βλέπεις τη ζωή σου γεμάτη από ιδιοτέλεια και αμαρτωλότητα. Λαχταράς να συγχωρηθείς, να καθαριστείς, να ελευθερωθείς. 
Να έχεις αρμονία με το Θεό, και ομοιότητα με Αυτόν. Πώς όμως αυτά να τα κάνεις κτήμα σου;

Ειρήνη είναι εκείνο που σου χρειάζεται - θεία συγχώρηση, αγάπη και ψυχική γαλήνη. Αυτή δεν αγοράζεται με χρήματα, δεν προμηθεύεται από τη διάνοια, δεν αποκτάται με τη σοφία. Μην ελπίζεις να την εξασφαλίσεις με τις δικές σου δυνάμεις. Ο Θεός σού την προσφέρει δωρεάν «άνευ αργυρίου και άνευ τιμής». Είναι δική σου, στη θέλησή σου, αρκεί να απλώσεις το χέρι σου. Ο Κύριος λέει: "Εάν αι αμαρτίαι σας ήναι ως πορφυρούν, θέλουσι γείνει λευκαί ως χιών. Εάν ήναι ερυθραί ως κόκκινον, θέλουσι γείνει ως λευκόν μαλλίον". "Θέλω δώσει εις εσάς καρδίαν νέαν, και πνεύμα νέον θέλω εμβάλει εν υμίν". Ησαΐας 55:1, 1:18, Ιεζεκιήλ 36:26.

Ομολόγησες τις αμαρτίες σου, τις απέβαλες από την καρδιά σου, και αποφάσισες να αφιερωθείς στο Θεό; Πήγαινε τώρα κοντά Του και ζήτησέ Του να πλύνει τις αμαρτίες σου, και να σου δώσει μια νέα καρδιά. Και πίστεψε ότι θα το κάνει, επειδή το υποσχέθηκε. Αυτό ήταν το μάθημα που δίδαξε ο Iησούς όταν ήταν στη γη, ότι το δώρο που μας υπόσχεται ο Θεός, πρέπει να πιστεύουμε ότι θα το λάβουμε, και τότε γίνεται δικό μας. Ο Ιησούς θεράπευε από τις ασθένειές τους εκείνους οι οποίοι πίστευαν στη δύναμή Του. Τους βοηθούσε να κατανοήσουν πράγματα που μπορούσαν να δουν, εμπνέοντάς τους εμπιστοσύνη στον Εαυτό Του, για πράγματα που δεν μπορούσαν να δουν, και οδηγώντας τους τελικά στο σημείο να πιστεύσουν στη δύναμή Του ότι συγχωρεί αμαρτίες. Το είπε καθαρά αυτό στη θεραπεία του παραλυτικού: "Διά να γνωρίσητε ότι εξουσίαν έχει ο Υιός του ανθρώπου να συγχωρή αμαρτίας, (τότε λέγει προς τον παραλυτικόν), εγερθείς σήκωσον την κλίνην σου και ύπαγε εις τον οίκον σου". Και ο ευαγγελιστής Ιωάννης μιλώντας για τα θαύματα του Χριστού, αναφέρει: "Ταύτα δε εγράφησαν διά να πιστεύσητε ότι ο Ιησούς είναι ο Χριστός ο Υιός του Θεού, και πιστεύοντες να έχητε ζωήν εν τω ονόματι Αυτού". Ματθαίος 9:6, Ιωάννης 20:31.

Η απλή βιβλική εξιστόρηση πώς ο Ιησούς θεράπευε τους ασθενείς, μπορεί να μας διδάξει πώς να πιστεύουμε σε Αυτόν για την άφεση των αμαρτιών μας. Ας επιστρέψουμε στην ιστορία του παραλυτικού στη Βηθεσδά. Ήταν απροστάτευτος ο δυστυχής. Δεν είχε περπατήσει τριάντα οκτώ ολόκληρα χρόνια. Αλλά ο Χριστός τον πρόσταξε: "Εγέρθητι, σήκωσον τον κράββατόν σου και περιπάτει". Ο άρρωστος μπορούσε να πει: ‘’Κύριε, αν με θεραπεύσεις πρώτα, τότε θα Σε υπακούσω.’’ Όμως όχι. Πίστεψε στο λόγο του Χριστού ότι θεραπεύθηκε, και έκανε αμέσως την προσπάθεια. Ήθελε να περπατήσει, και περπάτησε. Ενήργησε σύμφωνα με το λόγο του Χριστού, και ο Θεός τού χορήγησε τη δύναμη. Είχε πια θεραπευθεί.

Το ίδιο και με σένα. Είσαι αμαρτωλός. Δεν μπορείς να επανορθώσεις τις παλιές αμαρτίες σου, δεν μπορείς να αλλάξεις την καρδιά σου και να γίνεις άγιος. Αλλά όλα αυτά υπόσχεται να κάνει ο Θεός για σένα με τη βοήθεια του Χριστού. Εσύ πιστεύεις στην υπόσχεση αυτή. Εξομολογείσαι τις αμαρτίες σου, και παραχωρείς τον εαυτό σου στο Θεό. Θέλεις να Τον υπηρετείς. Μόλις το κάνεις αυτό, ο Θεός θα εκπληρώσει την υπόσχεση που σου έδωσε. Αν πιστεύεις στην υπόσχεση αυτή - πιστεύεις δηλαδή ότι οι αμαρτίες σου έχουν συγχωρηθεί και ότι έχεις καθαρισθεί - την υπόλοιπη εργασία αναλαμβάνει ο Θεός. Θεραπεύεσαι και συ με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως ο Χριστός έδωσε δύναμη στον παράλυτο να περπατήσει μόλις εκείνος πίστεψε ότι είχε θεραπευθεί. Αυτό γίνεται τότε μόνο, όταν έχεις πίστη.

Μη περιμένεις να αισθανθείς τα αποτελέσματα της θεραπείας. Πες μόνο: ‘’Το πιστεύω. Όχι γιατί το αισθάνομαι, αλλά γιατί ο Θεός το υποσχέθηκε.’’

Ο Ιησούς λέει: "Πάντα όσα προσευχόμενοι ζητείτε, πιστεύετε ότι λαμβάνετε, και θέλει γείνει εις εσάς", Μάρκος 11:24. Στην υπόσχεση αυτή υπάρχει ένας όρος: η προσευχή πρέπει να γίνεται σύμφωνα με το θέλημα του Θεού. Και το θέλημα του Θεού είναι να μας καθαρίσει από την αμαρτία, να μας κάνει παιδιά δικά Του, να μας καταστήσει ικανούς για μια άγια ζωή. Έτσι λοιπόν μπορούμε να ζητήσουμε τις ευλογίες αυτές, να πιστεύσουμε ότι τις λάβαμε, και να ευχαριστήσουμε το Θεό ότι τις έχουμε λάβει. Δικό μας είναι το προνόμιο να πάμε στον Ιησού, να καθαρισθούμε και να σταθούμε μπροστά Του χωρίς ντροπή και τύψεις. "Δεν είναι τώρα λοιπόν ουδεμία κατάκρισις εις τους εν Χριστώ Ιησού, τους μη περιπατούντας κατά την σάρκα, αλλά κατά το πνεύμα", Ρωμαίους 8:1.

Από εδώ και μπρος δεν εξουσιάζεις πια τον εαυτό σου. Έχεις εξαγορασθεί διά τιμής. "Δεν ελυτρώθητε από της ματαίας πατροπαραδότου διαγωγής υμών διά φθαρτών αργυρίου και χρυσίου, αλλά διά του τιμίου αίματος του Χριστού, ως Αμνού αμώμου και ασπίλου", Α' Πέτρου 1:18,19. Με την απλή αυτή πράξη πίστης στο Θεό, το Άγιο Πνεύμα δημιουργεί μια ανακαινισμένη ζωή στην καρδιά σου. Είσαι τώρα ένα παιδί γεννημένο μέσα στην οικογένεια του Θεού που σε αγαπάει όπως αγαπάει και τον Υιό Του.

Τώρα που αφιερώθηκες πια στο Χριστό, μην οπισθοχωρείς, μην απομακρύνεσαι από κοντά Του, αλλά λέγε μέρα με την ημέρα: ‘’Είμαι του Χριστού, δόθηκα σε Αυτόν’’, και παρακάλεσέ Τον να σου δώσει το Πνεύμα Του, και να σε φυλάξει με τη χάρη Του. Όπως με την καθιέρωσή σου στο Θεό και με την πίστη σου σε Αυτόν γίνεσαι παιδί Του, έτσι πρέπει και να συνεχίσεις να ζεις τώρα γι’Αυτόν. Ο απόστολος  Παύλος λέει: "Καθώς λοιπόν παρελάβατε τον Χριστόν Ιησούν τον Κύριον, εν Αυτώ περιπατείτε", Κολοσσαείς 6:2.

Μερικοί νομίζουν ότι πρέπει να περάσουν από δοκιμή, για να αποδείξουν στο Θεό ότι έχουν υποστεί τη μεταλλαγή πριν να ζητήσουν τις ευλογίες Του. Όμως μπορούν να λάβουν τις ευλογίες αυτές και τώρα ακόμη. Πρέπει να έχουν τη χάρη Του, το Πνεύμα του Χριστού για να τους βοηθήσει στις αδυναμίες τους, ειδεμή δεν μπορούν να αντισταθούν στον πονηρό. Ο Χριστός θέλει να Τον πλησιάσουμε όπως είμαστε, αμαρτωλοί, ανήμποροι, νιώθοντας την ανάγκη να βασιστούμε επάνω Του. Μπορούμε να προσέλθουμε με τις αδυναμίες μας, τη μωρία μας, την ενοχή μας και να πέσουμε στα πόδια Του με μετάνοια. Είναι επιθυμία Του να μας σφίξει με αγάπη στην αγκαλιά Του, να επουλώσει τις πληγές μας, και να μας καθαρίσει από κάθε ρυπαρότητα.

Εδώ ακριβώς σφάλλουν χιλιάδες άνθρωποι. Δεν πιστεύουν ότι ο Θεός τους συγχωρεί προσωπικά, ατομικά. Δεν έχουν εμπιστοσύνη στο λόγο του Θεού. Είναι προνόμιο όλων αυτών που συμμορφώνονται με τους όρους Του, να γνωρίσουν ότι η συγχώρηση για την κάθε αμαρτία χορηγείται δωρεάν. Διώξε την σκέψη ότι οι υποσχέσεις του Θεού δεν είναι για σένα. Είναι για κάθε μετανοημένο αμαρτωλό. Δύναμη και χάρη που προμηθεύει ο Χριστός χορηγούνται από τους λειτουργικούς αγγέλους σε κάθε πιστή ψυχή. Εβραίους 1:14. Δεν υπάρχουν άνθρωποι τόσο αμαρτωλοί που να μην μπορούν να βρουν δύναμη, αγνότητα και δικαιοσύνη στον Ιησού που πέθανε γι’αυτούς. Περιμένει να τους αφαιρέσει τα κηλιδωμένα και μολυσμένα από την αμαρτία ρούχα τους και να τους ενδύσει με τα λευκά ιμάτια της δικαιοσύνης Του. Τους προσκαλεί να ζήσουν και όχι να πεθάνουν.

Ο Θεός δε μας φέρεται όπως οι ατελείς άνθρωποι φέρονται μεταξύ τους. Οι σκέψεις Του είναι σκέψεις ελέους, αγάπης και τρυφερής συμπόνιας. 
Λέει: "Ας εγκαταλείπη ο ασεβής την οδόν αυτού, και ο άδικος τας βουλάς αυτού, και ας επιστρέψει προς τον Κύριον, και θέλει συγχωρήσει αφθόνως". "Εξήλειψα ως πυκνήν ομίχλην τας παραβάσεις σου και ως νέφος τας αμαρτίας σου". "Εγώ δεν θέλω τον θάνατον του αποθνήσκοντος, λέγει Κύριος ο Θεός. Διά τούτο επιστρέψατε και ζήσατε". Ησαΐας 55:7, 44:22, Ιεζεκιήλ 18:32.

Ο Σατανάς καραδοκεί για να υπεξαιρέσει τις ευλογημένες υποσχέσεις που εγγυάται ο Θεός. Θέλει να εξαφανίσει από την ψυχή κάθε ελπιδοφόρα αναλαμπή, κάθε φωτεινή ακτίνα. Δεν πρέπει να του το επιτρέψεις. Μην ακούς τα ψιθυρίσματά του, αλλά πες: ‘’Ο Ιησούς πέθανε για να μπορέσω εγώ να ζήσω. Με αγαπά και δε θέλει να χαθώ. Έχω έναν εύσπλαχνο και ουράνιο Πατέρα. Αν και καταχράστηκα την αγάπη Του, αν και σπατάλησα τις ευλογίες που μου έδωσε, θα σηκωθώ όμως και θα πάω στον Πατέρα μου και θα Του πω: "ήμαρτον εις τον ουρανόν και ενώπιόν Σου, και δεν είμαι πλέον άξιος να ονομασθώ υιός Σου. Κάμε με ως ένα των δούλων Σου". Η παραβολή εξιστορεί την υποδοχή που έγινε στον άσωτο. "Ενώ δε απείχεν έτι μακράν, είδεν αυτόν ο πατήρ αυτού, και ευσπλαχνίσθη, και δραμών επέπεσεν επί τον τράχηλον αυτού, και κατεφίλησεν αυτόν". Λουκάς 15:18-20.

Και αυτή ακόμη η παραβολή η τόσο τρυφερή και συγκινητική, αδυνατεί να εκφράσει την άπειρη συμπάθεια του ουράνιου Πατέρα. Χρησιμοποιώντας τον προφήτη Του, ο Θεός διακηρύττει: "Σε ηγάπησα αγάπησιν αιώνιον, διά τούτο σε είλκυσα με έλεος", Ιερεμίας 31:3. Ενώ ο αμαρτωλός βρίσκεται μακριά από το πατρικό σπίτι, σπαταλώντας την περιουσία του σε ξένη γη, η καρδιά του Πατέρα ξεχειλίζει από λύπη γι’αυτόν, και κάθε επιθυμία που γεννάται μέσα στην ψυχή για να επιστρέψει κοντά στο Θεό, είναι το αποτέλεσμα της τρυφερής συνηγορίας του Πνεύματός Του που παρακαλεί, ικετεύει και ελκύει τον άσωτο προς τη φιλόστοργη πατρική καρδιά.

Έχοντας στη διάθεσή σου τέτοιες πλούσιες υποσχέσεις της Γραφής, μπορείς ακόμη να αμφιβάλεις; Μπορείς ποτέ να πιστέψεις πως όταν ο ταλαίπωρος αμαρτωλός λαχταράει να επιστρέψει, να εγκαταλείψει τις αμαρτίες του, ο Θεός θα τον εμποδίσει με βλοσυρότητα να πέσει στα πόδια Του μετανοημένος; Μακριά τέτοιες σκέψεις! Τίποτε δεν μπορεί να βλάψει την ψυχή σου περισσότερο από μια σφαλερή αντίληψη για τον ουράνιο Πατέρα μας. Αυτός μισεί την αμαρτία αλλά αγαπάει τον αμαρτωλό, και προσφέρθηκε στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού, για να σωθούν όσοι επιθυμούν να απολαύσουν αιώνια ευδαιμονία στην ένδοξη βασιλεία Του. Μπορούσε ποτέ να χρησιμοποιήσει πειστικότερη ή τρυφερότερη γλώσσα από αυτή που διάλεξε για να εκφράσει την αγάπη Του για μας; Λέει: "Δύναται γυνή να λησμονήση το θηλάζον βρέφος αυτής ώστε να μη ελεήση το τέκνον της κοιλίας αυτής; Αλλά και αν αύται λησμονήσωσιν, Εγώ όμως δεν θέλω σε λησμονήσει", Ησαΐας 4:15.

Σηκώστε τα μάτια σας ψηλά, εσείς που αμφιβάλλετε ακόμη και ταλαντεύεστε. Ο Ιησούς Χριστός ζει και μεσιτεύει για μας. Να Τον ευχαριστήσετε για τη δωρεά του αγαπητού Υιού Του, και προσεύχεσθε να μην είναι μάταιη η θυσία Του για σας. Το Άγιο Πνεύμα σάς προσκαλεί σήμερα. Προσέλθετε με όλη την καρδιά σας στον Ιησού, και τότε ζητήστε τις ευλογίες Του.

Καθώς διαβάζετε τις υποσχέσεις, να θυμάστε ότι αυτές είναι οι εκφράσεις μιας ανείπωτης αγάπης και ευσπλαχνίας. Η μεγάλη καρδιά της άπειρης Αγάπης, ελκύεται προς τον αμαρτωλό με απέραντη συμπάθεια. " Έχομεν την απολύτρωσιν διά του αίματος Αυτού, την άφεσιν των αμαρτημάτων", Εφεσίους 1:7. Ναι, πίστεψε μόνο ότι ο Θεός είναι βοηθός σου. Η επιθυμία Του είναι να αποκαταστήσει την ηθική εικόνα Του στον άνθρωπο. Και όπως Τον πλησιάζεις με μετάνοια και εξομολόγηση, Εκείνος σε πλησιάζει με έλεος και συγχώρηση...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.