Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Τα αίτια, και η θεραπεία τις μοναξιάς σου.

Αισθάνεσαι μόνος; Εκτός από σένα και μένα, υπάρχουν πολλοί ακόμη άνθρωποι που έχουν το ίδιο συναίσθημα, αντιμετωπίζοντας μια παρόμοια πραγματικότητα. Η μοναξιά είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος. Όταν όμως έχει κανείς μαζί του τον Ιησού Χριστό και πιστεύει σ’ Εκείνον, τότε δεν είναι ποτέ μόνος.
Όταν ο Ιησούς ήρθε στη γη μας, συνάντησε μια μέρα έναν μοναχικό και παράλυτο άνθρωπο, στην κολυμπήθρα της Βηθεσδά. Για τριάντα οκτώ ολόκληρα χρόνια στεκόταν στο ίδιο σημείο, ξεχασμένος από όλους τους φίλους και συγγενείς, ώσπου έφτασε η στιγμή να συναντήσει τον Ιησού και να δεχτεί τη θεραπεία του, Ιωάννης 5:1-9. Ο Ιησούς έγινε φίλος του, και καλεί και εμάς σήμερα να δεχτούμε την επέμβασή του στη ζωή μας και να γίνουμε κι εμείς φίλοι του.  

Η μοναξιά ενέχει μια βαθύτερη διάσταση. Οι ρίζες της βρίσκονται μέσα στην ίδια την ύπαρξή μας, και μπορεί να πάρουν ποικίλες μορφές. Έτσι, συναντούμε πρώτα τη μοναξιά που πηγάζει από τη θλίψη για την απώλεια κάποιου αγαπητού μας προσώπου. Όταν ο Ιησούς Χριστός βρέθηκε σε μια παρόμοια περίσταση, είπε στην Μάρθα αδελφή του Λαζάρου, "Εγώ είμαι η ανάσταση και η ζωή· αυτός που πιστεύει σε μένα, και αν πεθάνει, θα ζήσει. Και καθένας που ζει και πιστεύει σε μένα, δεν πρόκειται να πεθάνει στον αιώνα", Ιωάννης 11:25-26.  Σκεφτείτε την ελπίδα που αποπνέουν τα  παραπάνω λόγια. Πνευματικά ποτέ δεν θα πεθάνουμε, και εφόσον ακολουθήσουμε τον Ιησού, θα ζήσουμε μαζί Του για πάντα.

Αν όμως πέθαινες σήμερα, άραγε που θα περνούσες την αιωνιότητα; Έχουν συγχωρεθεί οι αμαρτίες σου; Ακόμη και αν πιστεύεις ότι ποτέ δεν έχεις αμαρτήσει, θυμήσου ότι στη Βίβλο διαβάζουμε, ότι όλοι έχουμε αμαρτήσει, Ρωμαίους 3:23. Είμαστε ένοχοι, και επομένως αντιμέτωποι με την κρίση του Θεού. Γι’ αυτό και για μας, σήμερα δίδεται η υπόσχεση μιας νέας ζωής, δια μέσου του Ιησού Χριστού, απαλλαγμένης από αμαρτία, και γεμάτης από το έλεος και τη χάρη Του.

Στη συνέχεια συναντούμε τη μοναξιά που προκαλείται από την αμαρτία, εξαιτίας της αποξένωσης, και απομάκρυνσης από την παρουσία του Θεού. Μπορεί να πηγαίνω στην εκκλησία, να έχω βαπτιστεί, και να κάνω ελεημοσύνες αλλά να μην γνωρίζω πραγματικά το Θεό. Δεν έχω γευτεί ακόμη τη ζωή, τη χαρά, την ειρήνη και τη συγχώρησή Του που απλόχερα προσφέρει. Το είδος αυτό της μοναξιάς ξεκίνησε από το Κήπο της Εδέμ, όταν οι πρωτόπλαστοι επέλεξαν να αμαρτήσουν εναντίον του Θεού. Την ημέρα που ο Αδάμ αμάρτησε, ο Θεός τον αναζήτησε, μολονότι ήξερε καλά που βρίσκεται, Γένεσις 3:9. Ο Αδάμ βέβαια γνώριζε την παρακοή του, και προσπαθούσε να κρυφτεί από το Θεό. Γνώριζε ότι είχε απομακρυνθεί από το Δημιουργό του, και ότι Τον είχε προδώσει, παρακούοντας τις εντολές Του. Η αμαρτία από τότε εισχώρησε στην ανθρώπινη φύση, και πέρασε από γενιά σε γενιά μέχρι σήμερα σε μένα και σε σένα. Όλοι μας πάσχουμε από την ασθένεια της αμαρτίας, από την οποία κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει. Οι ρίζες της απλώθηκαν μέσα μας, και είναι αναπόφευκτο να τις κληροδοτήσουμε σε όλους μας τους απογόνους. 

Κανένα είδος μοναξιάς δεν είναι χειρότερο από εκείνο που βιώνει ο άνθρωπος, που με το στόμα του δηλώνει ότι γνωρίζει τον Ιησού, αλλά βαθιά μέσα στην καρδιά του γνωρίζει ότι αυτό δεν ισχύει. Η αμαρτία μας εξαναγκάζει να νιώθουμε μόνοι μας, επειδή μας απομακρύνει από το Θεό. Η Αγία Γραφή περιγράφει με γλαφυρό τρόπο την κατάσταση όλων όσων επέλεξαν να αρνηθούν την αγάπη του Θεού, "Οι ασεβείς, όμως, είναι σαν την ταραγμένη θάλασσα, όταν δεν μπορεί να ησυχάσει, Ησαΐας 57:20.

Τέλος, συναντούμε το είδος της μοναξιάς που βίωσε ο ίδιος ο Ιησούς. Αν και πολλοί άνθρωποι συνέρρεαν γύρω του κάθε φορά, ο Ιησούς ήταν μόνος. Τα ίδια πλήθη που ζητωκραύγαζαν, "Ωσαννά", Ματθαίος 21:9, λίγο μετά φώναζαν, "σταυρώστε τον, σταυρώστε τον", Λουκάς 23:21. Πάνω στο σταυρό, ο Ιησούς πέθανε για μένα, και για σένα. Τη στιγμή λοιπόν, που λίγο πριν παραδώσει το πνεύμα του, φώναξε, "Θεέ μου, Θεέ μου, γιατί μ’ εγκατέλειψες"; Ματθαίος 27:46, κάτι υπερφυσικό συνέβη, το οποίο κανένας θεολόγος δεν μπορεί να το εξηγήσει. Ο Ιησούς ανέλαβε την ευθύνη για τις δικές μας αμαρτίες, και υπέμεινε τον σταυρικό θάνατο βιώνοντας την απόλυτη μοναξιά.

Δια μέσου του θανάτου Του, νίκησε τη μεγαλύτερη αιτία της ανθρώπινης μοναξιάς, την αποξένωση του ανθρώπου από το Θεό. Πώς μπορούμε επομένως εγώ και εσύ σήμερα να αρνηθούμε μια τόσο μεγάλη προσφορά; Πώς μπορούμε να απορρίψουμε την αγάπη Του, και τη νέα ζωή που μας προσφέρει;...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.