Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Η αναζήτηση της ευτυχίας.

"Εφανέρωσας εις εμέ την οδό της ζωής, χορτασμός ευφροσύνης είναι το πρόσωπό σου, τερπνότητες είναι διαπαντός εις τα δεξιά σου”".ψαλμός 16:11) 

Η ιατρική επιστήμη συνήθως ορίζει σαν υγεία την απουσία νόσου, και κάτω από αυτό το πρίσμα οι σχετικοί επιστήμονες έχουν ασχοληθεί, για να βρουν τις αιτίες που κάνουν τους ανθρώπους δυστυχισμένους, απογοητευμένους, απελπισμένους, γεμάτους άγχος και έμμονες ιδέες. Ο σκοπός τους ήταν να φέρουν τους πάσχοντες από μια βασανιστική αρνητική κατάσταση, σε μια ουδέτερη “φυσιολογική,” ή αλλιώς από το μείον 5 στο 0.
Τελευταία όμως, η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να βρεθούν οι καταστάσεις εκείνες, που θα κάνουν τον άνθρωπο να γεμίσει τη ζωή του με ευτυχία, με πραγματικό νόημα, που θα τον οδηγήσουν από το 0 στο συν 5. 

Οι ίδιοι οι επιστήμονες εξεπλάγησαν από τα ευρήματα των μελετών τους, όσον αφορά τι δεν μας κάνει ευτυχισμένους. Και εν πρώτοις τα πλούτη και όσα τα χρήματα μπορούν να αγοράσουν. Η έρευνα έδειξε ότι από τη στιγμή που οι βασικές ανάγκες του ανθρώπου καλύπτονται, τα επιπλέον πλούτη δεν προσφέρουν πραγματική ευτυχία.

Αν και το εισόδημα των ανθρώπων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού σχεδόν τριπλασιάσθηκε από το 1950 έως και σήμερα, μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι σήμερα δεν είναι πιο ευτυχισμένοι από ότι το 1950, μάλλον το αντίθετο. Έρευνα μεταξύ των 400 πιο πλούσιων ανθρώπων στην Αμερική, έδειξε ότι δεν είναι πιο ευτυχισμένοι από τους άλλους ανθρώπους. Ένας από τους λόγους που τα πλούτη δεν εγγυώνται την ευτυχία, είναι ένα φαινόμενο που οι κοινωνιολόγοι ονομάζουν “άγχος εκ συγκρίσεως”.

Σύμφωνα με αυτό, οι άνθρωποι εκτιμούν τα υπάρχοντά τους σε σχέση με το τι έχουν οι άλλοι. Σήμερα οι πλούσιοι γίνονται ταχύτατα πιο πλούσιοι. Εκτός όμως τούτου η τηλεόραση, το internet, τα περιοδικά μόδας και κοσμικών στηλών φανερώνουν σε όλους πώς οι πλούσιοι ζουν (ανεξάρτητα αν είναι ευτυχισμένοι), και αυτό προκαλεί στους υπόλοιπους ανθρώπους άγχος εκ συγκρίσεως.

Οι μόνοι ασφαλισμένοι είναι οι πραγματικοί Χριστιανοί, που δεν φθονούν αυτά που έχουν οι άλλοι, διότι αυτό είναι έργο της σαρκός Γαλάτας 5:21, αλλά απολαμβάνουν τον πολύτιμο θησαυρό, την αιώνια ζωή εις το πρόσωπο του Κυρίου τους Ιησού Χριστού, Ματθαίος 13:44. 

Παραδόξως διαπιστώνουν οι επιστήμονες, αυτή η ίδια η αύξηση του πλούτου πυροδοτεί το ανικανοποίητο των ανθρώπων. Μόλις οι άνθρωποι αρχίσουν να ανεβαίνουν τα οικονομικά σκαλιά, παύουν να είναι ευχαριστημένοι με ότι έχουν, και επικεντρώνονται σε ότι δεν έχουν, γεμίζουν δε με υλικές προσδοκίες και επιθυμίες! 
"“Μέγας δε πλουτισμός είναι η ευσέβεια μετά αυταρκείας. Διότι δεν εφέραμεν ουδέν εις τον κόσμο, φανερόν ότι ουδέ δυνάμεθα να εκφέρομεν τι. Εχοντες δε διατροφάς και σκεπάσματα ας αρκώμεθα εις ταύτα. Όσοι δε θέλουσι να πλουτώσι πίπτουσιν εις πειρασμόν και παγίδα, και εις επιθυμίας πολλάς ανοήτους και βλαβεράς, αίτινες βυθίζουσι τους ανθρώπους εις όλεθρον και απώλειαν. Διότι ρίζα πάντων των κακών είναι η φιλαργυρία την οποίαν τινές ορεγόμενοι, απεπλανήθησαν από της πίστεως και διεπέρασαν εαυτούς με οδύνας πολλάς".” Α' Τιμοθ. 6:9-11. 

Μήπως η νεότητα φέρνει ευτυχία; Όχι λένε πάλι οι επιστήμονες. Μάλιστα οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι (65-74 ετών), τείνουν να είναι πιο ευχαριστημένοι με τη ζωή τους, και έχουν λιγότερες μέρες το μήνα που αισθάνονται κατάθλιψη από ότι οι νεώτεροι (20-24 ετών). Από ότι δείχνουν οι έρευνες ούτε η ευφυΐα, ούτε η μόρφωση οδηγούν κατ’ ανάγκη στην ευτυχία. Μήπως η πολλή τηλεόραση οδηγεί στην ευτυχία; Αντιθέτως μας βεβαιώνουν οι επιστήμονες, όσο πιο πολλή ώρα δαπανά ο άνθρωπος μπροστά στην τηλεόραση, τόσο πιο δυστυχισμένος γίνεται! 
Ο γάμος και η οικογένεια είναι από τους βασικούς παράγοντες ευτυχίας, όπως επίσης η υγεία, οι φίλοι, και η θρησκευτική πίστη. 

Βλέπουμε πως όλα αυτά που οι επιστήμονες σήμερα διαπιστώνουν ότι συντελούν στην ευτυχία του ανθρώπου, προσφέρονται δωρεάν μέσα στο Ευαγγέλιο του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Γι’ αυτό και οι πρώτοι Χριστιανοί, “"ενέμενον εν τη διδαχή των αποστόλων, και εν τη κοινωνία, και εν τη κλάσει του άρτου και εν ταις προσευχαίς”". Πράξεις 2:42. 

Μάλιστα τελευταία, έχουν διαπιστώσει ότι πέρα από τη χαρά και την εσωτερική ισορροπία, η ευτυχία έχει πολύ σημαντικά αποτελέσματα και στην υγεία του σώματος! 

Συγκριτικές μελέτες μεταξύ ευτυχισμένων ανθρώπων και ασθενών με κατάθλιψη, δείχνουν ότι οι πρώτοι έχουν 50% μικρότερο κίνδυνο για καρδιοπάθειες. Τα αποτελέσματα μιας οκτάχρονης μελέτης πάνω στο θέμα αυτό, ήταν τόσο σαφή και αδιαμφισβήτητα, που στην αρχή οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να τα πιστέψουν.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είχαν καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα, μεγαλύτερη αντοχή στις λοιμώξεις και χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, της γνωστής ορμόνης του stress. Βέβαια όλα αυτά και άλλα πολύ περισσότερα περιγράφονται με σαφήνεια μέσα στο Λόγο του Θεού. Ο βασιλεύς Σολομών, 3000 χρόνια προτού το διαπιστώσουν οι επιστήμονες, έγραφε δια Πνεύματος Αγίου: “"Η υγιαίνουσα καρδία είναι ζωή της σαρκός”". Παροιμίες 14:30.
Επίσης, "“Η ευφραινομένη καρδία δίδει ευεξίαν ως ιατρικόν, το δε κατατεθλιμμένο πνεύμα ξηραίνει τα οστά”". Παροιμίες 17:22. 

Το ερώτημα λοιπόν που επιτακτικά τίθεται, είναι πώς μπορεί ο άνθρωπος να γίνει ευτυχισμένος; Είναι πραγματικά καταπληκτικό να διαβάζει κανείς τα συμπεράσματα, στα οποία κατέληξαν οι επιστήμονες μετά από μακρόχρονες έρευνες: Και πρώτα από όλα μας συνιστούν, να μετρούμε τα καλά πράγματα που έχουν γίνει στη ζωή μας!

Μελέτες έδειξαν ότι άνθρωποι που θυμούνται, και συνέχεια αναλογίζονται τα καλά πράγματα που τους έχουν γίνει, είναι σαφώς πιο ευτυχισμένοι από άλλους που τα ξεχνούν, ή τα υποβαθμίζουν! Και βέβαια αυτή είναι μια θαυμαστή γνώση, που τόσο ωραία περιγράφει ο Δαβίδ δια Πνεύματος Αγίου στον 103:1-5 Ψαλμό: "“Ευλόγει, η ψυχή μου τον Κύριον και πάντα τα εντός μου, το όνομα το Άγιον Αυτού. Ευλόγει η ψυχή μου τον Κύριο και μη λησμονείς πάσας τας ευεργεσίας Αυτού. Τον συγχωρούντα πάσας τας ανομίας σου, τον ιατρεύοντα πάσας τας αρρωστίας σου, τον λυτρώνοντα εκ της φθοράς την ζωή σου, τον στεφανούντα σε με έλεος και με οκτιρμούς, η νεότης σου ανανεούται ως του αετού".” 
Το αναγεννημένο παιδί του Θεού, που έχει δεχθεί τη δωρεάν σωτηρία δια της πίστεως στο έργο του Κυρίου Ιησού Χριστού, θυμάται συνέχεια και απολαμβάνει το τέλος της πίστεώς του, τη σωτηρία της ψυχής του!

Δυστυχώς, καμιά φορά μπορεί να ξεχάσουμε τις μέγιστες και τίμιες επαγγελίες, που η θεία χάρις του Θεού μας δώρισε, και να δούμε σε κάποιες προσωρινές δυσκολίες, και τότε χάνουμε τη χαρά μας, και τη δύναμή μας. Πρέπει λοιπόν να μετρούμε, και να θυμόμαστε τις ευλογίες στη ζωή μας! 
Το δεύτερο που βρήκαν οι επιστήμονες ότι συντελεί στην ευτυχία του ανθρώπου είναι, το να κάνουμε καλές πράξεις!

Μα ακριβώς, η νέα ζωή που με την αναγέννηση λαμβάνει ο πιστός, δεν μπορεί παρά να εκφραστεί σε έργα αγάπης. Μάλιστα ο Λόγος του Θεού μας προτρέπει: "“να φροντίζωσιν οι πιστεύσαντες εις τον Θεόν να προΐστανται καλών έργων. Ταύτα είναι τα καλά και ωφέλιμα εις τους ανθρώπους”". Τίτος 3:8. 

Σαν τρίτο μέτρο οι επιστήμονες συνιστούν το να συγχωρούμε! Μάλιστα βρήκαν ότι άνθρωποι που δεν συγχώρεσαν τους άλλους, έβλαψαν τελικά τον εαυτό τους, ενώ αυτοί που συγχωρούν γεμίζουν με χαρά, ευτυχία και εσωτερική δύναμη! Μα ακριβώς αυτό μας παραγγέλνει ο Λόγος του Θεού, στον Ματθαίος 6:12, Μάρκος 11:25, και όχι μόνο αυτό, αλλά δια του Αγίου Πνεύματος μας δίνει και τη δύναμη να το κάνουμε. 

Το τέταρτο σημαντικό είναι να εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας σε αυτούς που τους ανήκει. Ο Χριστιανός είναι ευγνώμων προς το Θεό, για τη σωτηρία του, για τους προεστώτες της εκκλησίας, που μοχθούν στο έργο του Θεού, για τα παιδιά του αλλά και τους γονείς του, για όλους τους αδελφούς. Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς το Θεό με την προσευχή, και την υπακοή μας, αλλά και έμπρακτα σε όλους τους άλλους. “"Σας παρακαλούμε δε αδελφοί, να γνωρίζετε τους όσοι κοπιάζουσι μεταξύ σας και είναι προεστώτες σας και σας νουθετούσι και να τιμάτε αυτούς εν αγάπη υπερεκπερισσού δια το έργον αυτών”". Α'’ Θεσσαλονικείς 5:12-13. 

Τέλος, οι επιστήμονες μας προτρέπουν να επενδύουμε χρόνο σε δυνατές προσωπικές σχέσεις. Ο άνθρωπος εισερχόμενος με την αναγέννηση και το βάπτισμα στην εκκλησία του Χριστού, απολαμβάνει την αγάπη του Θεού και των αδελφών. Παίρνει, αλλά μαθαίνει και να δίνει από την “αγάπη του Θεού που, "είναι εκκεχυμένη εν ταις καρδίαις ημών δια Πνεύματος Αγίου του δοθέντος εις ημάς”". Ρωμαίους 5:5.

Μάλιστα στην πρώτη Χριστιανική εκκλησία, “"του δε πλήθους των πιστευσάντων η καρδία και η ψυχή ήτο μία"…”. Πράξεις Αποσ. 4:32. Για άλλη μια φορά βλέπουμε πως η πραγματική επιστήμη, έρχεται να συμφωνήσει με τον αψευδή Λόγο του Θεού, “"Τα μαρτύριά σου, τα οποία διέταξας, είναι δικαιοσύνη και υπερτάτη αλήθεια. …Η δικαιοσύνη σου είναι δικαιοσύνη εις τον αιώνα, και ο νόμος σου αλήθεια”". Ψαλμός 119:138,142...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.