Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Πώς να αντισταθείς στον πειρασμό.


Η αδυναμία αντίστασης στον πειρασμό αποτελούσε ανέκαθεν πρόβλημα της  ανθρώπινης φύσης  και συνεχίζει  και σήμερα να αποτελεί ζωντανό κομμάτι  της καθημερινότητάς  μας. Είτε μας αρέσει είτε όχι όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίζουμε ποικίλους πειρασμούς. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Ή τι θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε περνώντας  μέσα από τέτοιες καταστάσεις; Μερικές φορές ο Θεός επιτρέπει να δοκιμαστούμε προκειμένου να μας "εκπαιδεύσει" στην πίστη και να μας ενδυναμώσει πνευματικά. Η παρουσία του πειρασμού αυξάνει την ικανότητά μας να τον διακρίνουμε και να αντιστεκόμαστε στις επιθέσεις του Διαβόλου. Εξάλλου, ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός πειράστηκε στην έρημο και γι αυτό είναι σε θέση να μας καταλάβει, "δεν έχουμε αρχιερέα που να μην μπορεί να συμμεριστεί τις αδυναμίες μας. Αντίθετα, έχει δοκιμαστεί σε όλα, επειδή έγινε άνθρωπος σαν και εμάς, χωρίς όμως να αμαρτήσει. Ας πλησιάσουμε λοιπόν με θάρρος το θρόνο της χάριτος του Θεού, για να μας σπλαχνιστεί και να μας δωρίσει τη χάρη του, την ώρα που τη χρειαζόμαστε". Εβρ.4:15-16.    

Ο πειρασμός μπορεί να λάβει πολλές μορφές. Συχνά νομίζουμε  ότι  εφόσον δεν κλέβουμε, δεν μοιχεύουμε ή  δεν έχουμε σκοτώσει κάποιον, τότε έχουμε νικήσει τον πειρασμό. Δεν είναι όμως έτσι. 
Οι περισσότεροι από εμάς συχνά δεν έχουμε τη δύναμη να αντισταθούμε στον πειρασμό και την αμαρτία της υπερηφάνειας, της ζήλιας, της απληστίας, της τσιγκουνιάς και σε τόσες άλλες "αθώες" αμαρτίες.

Πιστεύω ότι το πρώτο βήμα για να αντισταθεί κανείς στον πειρασμό είναι να αντιληφθεί την ύπαρξή του  και να πάρει στη  συνέχεια την απόφαση  να μην ενδώσει. Στην επιστολή του Ιακώβου 1:12 διαβάζουμε, "Μακάριος  ο άνθρωπος που  δέχεται με υπομονή  τις δοκιμασίες. Γιατί, αν τις υποστεί  με επιτυχία, θα κερδίσει το βραβείο της  αιώνια ζωής".

Μέσα  από τις δοκιμασίες μπορούμε να διαπιστώσουμε  τα αδύνατα σημεία του χαρακτήρα  μας και να τα βελτιώσουμε. Όσο και αν είναι  επώδυνο να αντιλαμβάνεται κανείς ότι έχει τάση να ζηλεύει, να υπερηφανεύεται ή να ψεύδεται κ.λ.π, είναι απαραίτητο προκειμένου να εντοπίσει  την αιτία του  "κακού" και να την καταπολεμήσει. Και η ωριμότητα  αυτή έρχεται βαθμιαία. Έτσι, λοιπόν, πάρε την  απόφαση να αντισταθείς  στον εχθρό και  να υπακούσεις τον  Θεό παραμένοντας σταθερός σε στιγμές  και περιόδους  πειρασμών.

Συνήθως δεν μας αρέσει να μας λέει κάποιος  ότι, αν δεν αλλάξουμε  κάτι από τον χαρακτήρα  μας και τη ζωή  μας, τότε πρόκειται  να έχουμε προβλήματα. Αντιθέτως, μας αρέσει να μας ενθαρρύνουν  και να μας επαινούν. Η υπερβολική μας  αυτοπεποίθηση όμως και η αυταρέσκειά μας, μας οδηγούν πολλές φορές σε αδυναμία να αντισταθούμε στον πειρασμό. Αυτό είναι ένα ακόμη σχέδιο του Διαβόλου για το οποίο όμως έχουμε λάβει ήδη προειδοποίηση,όποιος νομίζει ότι στέκεται καλά στα πόδια του, καλύτερα ας "προσέχει να μη πέσει".Α’ Κοριν.10:12. Η υπερηφάνεια μας κάνει να αγνοούμε τις προειδοποιήσεις. Θεωρούμε ότι μπορούμε να διακρίνουμε το καλό από το κακό και ότι είμαστε σε θέση να αντιστεκόμαστε στον πειρασμό. Ο πειρασμός όμως δεν είναι στιγμιαίος. Αντιθέτως, αποτελεί κομμάτι της καθημερινής μας ζωής και γι αυτό ο Θεός μας προμήθευσε τα κατάλληλα «όπλα» για να είμαστε σε θέση να πολεμούμε, "τα όπλα με τα οποία πολεμάμε εμείς δεν είναι κοσμικά, αλλά έχουν τη δύναμη από το Θεό να γκρεμίζουν οχυρά. Με αυτά ανατρέπουμε ψεύτικους ισχυρισμούς και κάθε τι που ορθώνεται με αλαζονεία εναντίον της γνώσεως του Θεού". Β’ Κοριν.10:4-5. Αυτές οι περικοπές μας ξεκαθαρίζουν ότι πρέπει να γνωρίζουμε όλο και περισσότερο το Θεό αν θέλουμε να υπερνικούμε το Διάβολο και τους πειρασμούς του.

Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που προσπαθούμε να κάνουμε το Χριστιανισμό περίπλοκο και θεωρούμε ότι πρέπει να ακολουθήσουμε συγκεκριμένες φόρμουλες προκειμένου να μην έχουμε προβλήματα. Ο Θεός μας παρακινεί να κάνουμε  κάτι καλό και την ίδια στιγμή ο Σατανάς μας επιτίθεται και μας ενσπείρει αμφιβολίες για τις προθέσεις και τις πράξεις μας. Σε τέτοιες στιγμές να θυμάσαι ότι δεν μπορείς να αντισταθείς στο Διάβολο χωρίς προηγουμένως να υποταχθείς στο θέλημα του Θεού. Και δεν μπορείς να υποταχθείς στο θέλημα του Θεού αν προηγουμένως δεν αντισταθείς στο Διάβολο. Ποτέ όμως μην ξεχνάς ότι η ζωή ενός Χριστιανού δεν παύει να είναι ένας πόλεμος πνευματικός καθημερινά, ο οποίος μπορεί να κερδηθεί μόνο με τα «όπλα» που προμηθεύει ο Θεός...   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.