Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Όταν ο πιστός εκπέμπει ειρήνη.

«Μακάριοι οι ειρηνοποιοί∙ επειδή αυτοί θα ονομαστούν γιοι του Θεού». Ματθαίον 5:9.
Η σκέψη και μόνο της ειρήνης αρκεί για να ξυπνήσει στην ανθρώπινη καρδιά άγιους πόθους και αρχέγονες ανάγκες. Ερχόμαστε σε αυτή τη ζωή με την καρδιά μολυσμένη από την κατάρα της αμαρτίας, «ήμασταν από τη φύση μας τέκνα οργής» Εφεσίους 2:3, όπως τόσο χαρακτηριστικά αποκαλύπτει ο Λόγος του Θεού, και οικτρά αλλοτριωμένοι από τη Φύση της Αγιότητάς Του, όσο επιμένουμε στην αποστασία μας. Κι όμως, το αποτύπωμα του Δημιουργού στην καρδιά μας δεν έχει σβήσει, καθώς βαθιά μέσα μας ποθούμε να εισέλθουμε στην ευλογημένη και μακαρία εκείνη πραγματικότητα, που θα γαληνεύσει τις θύελλες και τρικυμίες της καρδιάς μας. Ο Ιησούς Χριστός γνωρίζει τη φύση και τα θέλω μας όσο κανένας άλλος. Γνωρίζει ότι μακριά από Εκείνον είμαστε απέραντα δυστυχισμένοι, και ότι καμία ανθρώπινη επιλογή που εχθρεύεται το Θέλημά Του, δεν μπορεί να οικοδομήσει μέσα μας την πολυπόθητη ειρήνη της ψυχής μας.
Ο Σωτήρας του κόσμου είναι «η ειρήνη μας» Εφεσίους 2:14, μία δήλωση συνταρακτική που μας διδάσκει πως αυτό που τόσο λαχταρούμε, την ισορροπία του σώματος, του πνεύματος και της ψυχής μας, δεν μπορούμε πουθενά αλλού να το γευτούμε παρά μόνο από τις αιώνιες Πηγές της Χάρης Του. Όταν ο Ιησούς Χριστός μιλά για ειρήνη, δεν το κάνει με την αόριστη θεωρητικολογία ενός ακόμη από τους σοφούς του κόσμου. Πολλοί φιλόσοφοι και διαπρεπείς διδάσκαλοι μίλησαν για την ειρήνη της ψυχής, όμως κανείς ποτέ δεν τόλμησε σοβαρά να διεκδικήσει για τον εαυτό του ότι είναι η ουσία και η πηγή της. Κανείς δεν τόλμησε να ταυτίσει την έννοιά της με το χαρακτήρα του, γι’ αυτό ακριβώς τα λόγια τους ακούστηκαν ή γράφτηκαν στην ιστορία ως μία ακόμα προσπάθεια κατευνασμού του ανθρώπινου πόνου, ως μία ακόμα προσπάθεια ανακούφισης, ίσως και νάρκης των καημών της ψυχής, που, όμως, δεν προσφέρει αποτέλεσμα ουσιαστικής θεραπείας και λύτρωσης. Μπορούμε πράγματι να αντλήσουμε χρήσιμη γνώση από τις διδασκαλίες των πνευματικών ανθρώπων, όμως πάντα θα έχουμε μισά αποτελέσματα, πάντα θα γυρίζουμε γύρω από το στόχο, όταν απλώς μένουμε σε αυτές, και δεν επιδιώκουμε με όλη μας την καρδιά να πλουτίσουμε την ψυχή μας με τις αιώνιες Διδασκαλίες του Ιησού Χριστού. Στοχεύουμε στο κέντρο των προβλημάτων μας, και θέτουμε τον ακρογωνιαίο λίθο της ειρήνης μας, όταν κατανοήσουμε βαθιά μέσα στην καρδιά μας, πως όσα μας διδάσκει ο Ιησούς είναι πνεύμα και ζωή, είναι αλήθεια ασύγκριτη και πρόγευση ουράνια.
Η ειρήνη, πολύ πριν γίνει μία κατάκτηση εξωτερική, πρέπει πρώτα να κατεργαστεί στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής. Όταν ο Ιησούς πρόφερε την εκπληκτική λέξη ειρηνοποιός, εννοούσε τον άνθρωπο που πρώτα απ’ όλα λειτουργεί με τη Χάρη Του, ώστε να οικοδομήσει την ειρήνη στον εσωτερικό του κόσμο, πριν αγωνιστεί για αυτή στο εξωτερικό επίπεδο. Πολλοί είναι αυτοί που μάχονται για την εδραίωση της ειρήνης, εντάσσονται σε κινήματα ειρηνευτικά και ανθρωπιστικά (αποφάσεις που είναι πράγματι επαινετές), αλλά δε βιώνουν ουσιαστικά αποτελέσματα∙ αντίθετα, απογοητεύονται και θυμώνουν, όσο βαθύτερα συνειδητοποιούν το άμετρο μέγεθος της ανθρώπινης αφροσύνης και αδιαφορίας για την πάταξη οποιασδήποτε κατάστασης, που αντιτίθεται στα ανθρώπινα δικαιώματα. Πολλοί ηγέτες και ιδεολόγοι θέτουν ως στίγμα της πορείας και του αγώνα τους το πάθος τους για ειρήνη. Δεν είμαστε εδώ για να κρίνουμε κατά πόσο πιστεύουν ή όχι όσα διακηρύττουν, καθώς την άβυσσο της καρδιάς τη γνωρίζει μόνο ο Ιησούς Χριστός. Ωστόσο, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η αλήθεια πως η ειρήνη στον κόσμο οικοδομείται, όταν πρώτα έχει οικοδομηθεί στο νου των ανθρώπων, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μια εσωτερική επανάσταση ενάντια σε όλα όσα μας στερούν τη βίωση λυτρωτικών αληθειών. Όσες προσπάθειες και αν κάνουμε για την εξωτερική ειρήνη, πάντα θα πικραινόμαστε, όταν προσπαθούμε να την οικοδομήσουμε ξέχωρα από τον θεμέλιο λίθο της, όταν την εργαζόμαστε αποκομμένη από την ουσία της, που είναι ο Ιησούς Χριστός. Αυτή είναι μία θεμελιώδης αλήθεια για την ανθρώπινη ισορροπία, που όταν την εμπειριστούμε, γευόμαστε στην ουσία την έννοια της υπερφυσικής Δύναμης του Θεού. Ο Ιησούς Χριστός στηρίζει τον πιστό άνθρωπο κάθε εποχής με τον υπέροχο λόγο του: «Ειρήνη αφήνω σε σας, ειρήνη τη δική μου δίνω σε σας∙ όχι όπως δίνει ο κόσμος, σας δίνω εγώ». Ιωάννης 14:27. Τα λόγια Του δε γίνεται να μας αφήσουν αδιάφορους. Γνωρίζει ότι και στον κόσμο μπορούμε να γευτούμε την ειρήνη, αλλά ο Ίδιος κάνει τη διαφορά, βεβαιώνοντάς μας ότι η Δική Του Ειρήνη δεν είναι από αυτό τον κόσμο. Τι είδους ειρήνη είναι αυτή και πώς μπορεί να μας βοηθήσει να αγωνιστούμε και για την επικράτηση της εξωτερικής ειρήνης;
Καταρχάς, ο κόσμος προσφέρει γεύση ειρήνης, η οποία, όμως καταρρέει, όταν αποδομούνται όλα αυτά στα οποία στηριζόταν. Ο Ιησούς Χριστός δεν προσφέρει μια φευγαλέα γεύση ειρήνης, προσφέρει την απόλυτη βίωσή της, στον υπέρτατο βαθμό που μπορεί να γνωριστεί από την ανθρώπινη εμπειρία. Πράγματι, όλοι έχουμε βιώσει περιόδους κατά τις οποίες η ειρήνη μας στηρίζεται στην άγνοια του κινδύνου ή στην ευρυχωρία και στην απουσία οποιασδήποτε δοκιμασίας και πίεσης. Όταν, όμως, τα δεδομένα αλλάξουν αιφνιδιαστικά και οδυνηρές πιέσεις μας καταθλίβουν, τότε συνειδητοποιούμε πως η ειρήνη μας είναι απλώς αδύνατο να διατηρηθεί. Είναι ακατόρθωτη, παρά μόνο αν λαμβάνεται από την ανεξάντλητη Πηγή της, τον Ιησού Χριστό. Μόνο ο άνθρωπος που έχει κτίσει την ελπίδα και την πίστη του στον Ιησού Χριστό, μπορεί να ευεργετηθεί με την αταραξία και την ηρεμία Εκείνου μέσα στη σφοδρότητα των δοκιμασιών του. Αν είμαστε ειλικρινείς και δεν ωραιοποιούμε καταστάσεις, θα ομολογήσουμε πως η θέση της ειρήνης μέσα στο καμίνι της θλίψης δεν είναι μία απόφαση, που απλώς λαμβάνεται μία μέρα και ύστερα μας ακολουθεί για πάντα. Απαιτείται καθημερινή, αδιάλειπτη και επίμονη αφιέρωση της ζωής μας, και των προβλημάτων μας στον Θεό, ώστε το εντελώς αδύνατο και ανήκουστο να γίνει υπέροχα εφικτό μέσα στη Χάρη του Θεού.
Όταν ο πιστός εκπέμπει ειρήνη, σε όποια κατάσταση και αν βρίσκεται, γίνεται η πιο συνταρακτική απόδειξη ότι η Σχέση του με τον Ιησού Χριστό είναι ζωντανή και ακλόνητη, ακριβώς γιατί οι θλίψεις του δεν τον εμποδίζουν να διατηρεί τη διάνοια και την ψυχή του σε ζωτική ένωση με τον Θεό. Σε κάθε τέτοια επιλογή, ο Θεός δεν απαντά απλώς με το να δώσει ειρήνη μέσα μας, αλλά και να μας καταστήσει πηγή ειρήνης, πηγή υδάτων ζώντων όπου και αν σταθούμε, με όποιους ανθρώπους και αν έρθουμε σε επαφή. Ο άνθρωπος που έχει ειρήνη μέσα του, την παράγει και στον εξωτερικό του κόσμο. Είναι πράος, ανεξίκακος, διαλλακτικός είτε μέσα στο στενό πλαίσιο της οικογένειας, είτε στο ευρύτερο πλαίσιο της εργασίας, της εκκλησίας, των κοινωνικών συναναστροφών του. Δε γυρεύει να εξάψει τα πνεύματα και να πυροδοτήσει έριδες, αλλά να γλυκάνει τις καρδιές και να γαληνέψει τον αρνητικό συναισθηματισμό, με την εκδήλωση του Φρονήματος του Ιησού Χριστού. Μία τέτοια στάση ζωής μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την αιτιολογία που δίνει ο Χριστός στον έβδομο μακαρισμό. Οι ειρηνοποιοί σκέπτονται, αισθάνονται και ενεργούν ως μέτοχοι Θείας Φύσης, άνθρωποι τους οποίους χαίρεται να βλέπει ο Δημιουργός τους, άνθρωποι που έχουν τη λάμψη του Ουρανού στα μάτια τους, το Πνεύμα του Χριστού στην καρδιά τους, και το πάθος της Ειρήνης που τους καθιστά παιδιά του Θεού...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.