Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

"Υπέρ του Χριστού λοιπόν είμεθα πρέσβεις". Β' Κοριν.5:20α


Όλοι οι Χριστιανοί είναι οι πρεσβευτές της Βασιλείας του Θεού στη γη. Είναι πολίτες ταυτόχρονα δύο κόσμων. Του ουρανού και της γης στην οποία ζουν. Ωστόσο, το να είναι κανείς πρεσβευτής του Θεού έχει ευθύνη, αλλά αποτελεί και τιμή, έστω και αν κάποιες φορές οι Χριστιανοί αντιμετωπίζουν την απόρριψη ή την εχθρική στάση των υπολοίπων.

Ποια είναι όμως η βαθύτερη σημασία να είναι κανείς πρεσβευτής; Σημαίνει να είναι υπηρέτης της Ουράνιας εξουσίας που τον έχει στείλει σε ξένη χώρα. Οι πρεσβευτές δεν προβάλουν και προωθούν τις δικές τους πολιτικές απόψεις, ή τη δική τους πολιτική, ή τα δικά τους μηνύματα, αλλά της κυβέρνησης που τους έχει εμπιστευτεί αυτή τη σπουδαία θέση. Κατά τον ίδιο τρόπο και οι Χριστιανοί καλούνται να ζήσουν κάτω από την εξουσία του Ιησού Χριστού, εκτελώντας την αποστολή που τους έχει αναθέσει, με βάση την Αγία Γραφή. Εκείνο που οφείλουμε ως Χριστιανοί να κάνουμε είναι, όχι το δικό μας θέλημα αλλά Εκείνου στο πρόσωπο του Οποίου έχουν συγκεντρωθεί όλες οι εξουσίες και οι δυνάμεις της οικουμένης.

Τι πραγματικά σημαίνει να ζεις υπό την εξουσία του Λόγου του Θεού; Πρωταρχικά, σημαίνει να υποτασσόμαστε στην εξουσία του Θεού στην προσωπική μας ζωή. Στην Αγία Γραφή λέει ο Θεός: "Άγιοι γίνεστε, καθώς Εγώ είμαι Άγιος". Λευιτικό 20:7

Σκοπός, λοιπόν, είναι να γίνουμε άγιοι στη διαγωγή μας, γυναίκες και άντρες του Θεού. Πρέπει στην προσωπική μας ζωή να ζούμε όλα αυτά που διακηρύττουμε, μια ζωή καθαρή και αφοσιωμένη, μακριά από αμαρτίες, όπως το ψέμα, το μίσος, τη κλεψιά, τη κατάκριση, την απληστία…

Ο κόσμος σήμερα θέλει να δει άγιους άντρες και άγιες γυναίκες που ζουν μια ζωή όπως την ορίζει ο Λόγος του Θεού. Δεν πρόκειται οι άνθρωποι να ακούσουν αυτά που λέμε, αν δεν τα βλέπουν να γίνονται βίωμα και πράξη στη ζωή και τις προσωπικές σχέσεις μας.

Είμαστε λοιπόν κάτω από την εξουσία του Λόγου του Θεού και στις κοινωνικές μας σχέσεις. Ως Χριστιανοί δεν είμαστε άνθρωποι απομονωμένοι. Είμαστε μέρος της κοινωνίας, με όλες τις δυσκολίες, τα προβλήματα και τις ελπίδες της. Η Βίβλος έχει πολλά να μας πει για κοινωνική δικαιοσύνη και γενικότερα για τις κοινωνικές δραστηριότητες. Η ανθρώπινη κοινωνία είναι σαφώς επηρεασμένη από την αμαρτία, και γνωρίζουμε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια κάνουμε προκειμένου να βελτιώσουμε την κοινωνία μας, θα παραμένει πάντα ημιτελής. Δεν πρόκειται ποτέ να καταφέρουμε να χτίσουμε έναν επίγειο παράδεισο μόνοι μας, γιατί πολύ απλά φέρουμε την πεπερασμένη ανθρώπινη φύση.

Μόνο ο Ιησούς Χριστός μπορεί να μας αλλάξει και να μεταμορφώσει την καρδιά μας, γιατί ενδιαφέρεται για εμάς ως άτομα και ως μέλη μιας ευρύτερης κοινωνίας. Υπόσχεται να μας χαρίσει έναν καινούργιο ουρανό και μια καινούργια γη, που όλοι περιμένουμε και ελπίζουμε. Είναι πρόθυμος να μας χαρίσει την πραγματική γαλήνη και ευτυχία, αρκεί να δείξουμε εμπιστοσύνη στο δικό Του πρόσωπο. Θα έρθουν στιγμές, βέβαια, που θα περάσουμε μέσα από καταστάσεις αποθάρρυνσης και απογοήτευσης, μέσα από τις οποίες ο Διάβολος θα μας κάνει να λιποψυχήσουμε και να αμφιβάλλουμε για το μέγεθος της δύναμης και της αγάπης του Θεού. Τότε είναι όμως που οφείλουμε να σταθούμε και να διακηρύξουμε με παρρησία το όνομα του Θεού δια Ιησού Χριστού, του Οποίου είμαστε πρεσβευτές στη γη.

Είμαι έτοιμος σήμερα να ξεκαθαρίσω τη θέση μου και να αναλάβω το βάρος αλλά και την τιμή της ευθύνης να είμαι πρεσβευτής του Θεού στον κόσμο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.